Verstand versus Intuïtie

22/08/2020 - 06:31

Beslissen, keuzes maken, doe je het louter op basis van je intuïtief gevoel of enkel met je verstand? Of geef je beiden inspraak in het maken van een keuze?

Geluk is ... luisteren naar je intuïtief gevoel.

Intuïtie, en niet het verstand, is het 'sesam open u' van het Zelf. – Albert Einstein

Een moeilijke, of toch niet?

Oké, laten we samen eens kijken naar het verschil tussen "verstand" en "intuïtie" (intuïtief gevoel/buikgevoel/zesde zintuig).

Verstand

Je verstand helpt je o.a. om ...

  • dingen op een rij te zetten,
  • logisch te blijven.

Je verstand vergelijkt vaak de huidige situatie met een vroegere en gaat vaak op basis daarvan een keuze maken.

Echter ...

Je verstand zegt je niets over hoe goed of hoe slecht iets voor je is. Dat doet alleen jouw intuïtief gevoel.

Intuïtie

Intuïtie is een innerlijk gevoel. Het komt van binnenuit. Het is iets wat je niet kunt beredeneren met je verstand. Het is een 'instant-gevoel' over iets of iemand. Je voelt wat iets of iemand met je doet, nog voordat je ratio er zich mee gaat bemoeien.

Ook al zegt je verstand dat het goed is, soms zegt je intuïtie iets heel anders. Je intuïtie is die eerste fractie van een seconde dat je iets voelt bij iets of iemand. De uitdaging ligt erin om dit subtiele, intuïtieve signaal te herkennen en er durven naar te luisteren. Want in eerste instantie krijg je vaak geen reden voor het “waarom” van dit gevoel. Je intuïtie is er gewoon. Het is als een kompas dat jou de weg wijst.

Verstandelijke overwegingen zijn beredeneerd. Deze zijn goed om bijvoorbeeld de voor- en nadelen van een bepaalde keuze af te wegen.

Wanneer je een keuze uitsluitend baseert op rationele overwegingen, dan loop je het risico dat je je achteraf niet helemaal goed voelt bij die keuze. Idealiter geef je zowel jouw intuïtie als jouw verstand inspraak bij het maken van een keuze.

Onze intuïtie au sérieux nemen, is voor velen van ons een hele uitdaging. We zijn het immers niet gewend om intuïtief te handelen of te beslissen. Velen van ons baseren keuzes voornamelijk op wat hun verstand hun ingeeft.

Als ik terugblik op mijn leven, dan heb ik best wel veel rationele keuzes gemaakt en mijn intuïtief gevoel naast me neergelegd. Soms met best wel grote gevolgen.

Voorbeelden

Had ik bv naar mijn gevoel geluisterd, dan was ik nooit met bepaalde mensen in zee gegaan. Of met sommigen een vriendschap aangegaan. Het is niet dat die mensen, vrienden of vriendinnen slecht waren. Absoluut niet! Het zijn steeds relaties geweest die niet over rozen zijn gegaan en uiteindelijk zijn geëindigd.

De aankoop van mijn huis was puur een intuïtieve beslissing. Mijn allereerste gevoel zei: "Yes, dit is het!" Mijn ratio zei: "Wat een krot! Dit gaat handenvol geld kosten. De renovatie gaat niet van een leien dakje lopen. Het is niet de mooiste buurt. Niet doen!" Ik volgde mijn gevoel. Heel eerlijk, het was één van de beste intuïtieve beslissingen.

Er wordt wel eens gezegd ...

Intuïtie is WETEN, zonder te weten waarom je het WEET.

Ik las eens dat ons intuïtief gevoel altijd juist is. De eerste 17 seconden zijn bepalend. Daarna neemt onze ratio het over. Ik geloof dat dat ergens wel klopt.

Hoe denk jij over verstand versus intuïtie?

Ik kijk uit naar jouw mening en/of ervaring.

Liefs,

Milena