Veerkrachtig omgaan met onverwachte omwegen in het leven

11/12/2020 - 11:11

Wanneer je met je wagen op weg bent naar je bestemming, en je komt onverwachts een wegversperring tegen, zo eentje die niet meteen verholpen is, wat doe je dan?​ Ga je in je wagen blijven wachten totdat de wegversperring verwijderd wordt?​ Of …​ Ga je de borden met ‘omleiding’ volgen?​

Veerkrachtig omgaan met onverwachte omwegen in het leven

(Sometimes) we must be willing to let go the life planned so as to have the life that is waiting for us. – Joseph Campbell

Over omwegen maken gesproken, daar kan ik dit jaar écht wel van meespreken. Niets is verlopen zoals gedroomd, gepland, verwacht.
Geloof me, het lijstje van obstakels en hindernissen is niet min.

Het vergt enorm veel veer- en draagkracht om ermee om te kunnen gaan.

Gelukkig …
Die veerkracht heb ik!

Echter …

Die veerkracht is er niet zomaar gekomen.
Om veer- en draagkrachtig te worden heb ik veel moeite gedaan.
Echt veel!
Jarenlang!

Het is een heuse investering geweest.
Een investering die zich ondertussen dubbel en dik terugbetaald heeft.

Ik had een bestemming uitgestippeld.
Die bestemming heb ik (voorlopig) niet bereikt.
Vanwege meerdere onverwachte omwegen.

Vind ik dit leuk?
Nee echt niet.

Een prachtige metafoor

Wanneer je op weg bent naar je bestemming, en je komt onverwachts een wegversperring tegen, zo eentje die niet meteen verholpen is, dan ga je niet in je wagen zitten wachten totdat de wegversperring verwijderd wordt, toch? Nee, je gaat de borden met ‘omleiding’ volgen. En zo kom je, wellicht iets later, alsnog op je bestemming aan.

Je kan natuurlijk een andere bestemming kiezen.
Soms heb je geen andere keuze.
Is het 'noodgedwongen'.

Soms …

Moet je ‘bereid’ zijn om voor 'even' een andere bestemming te kiezen.
Om vervolgens opnieuw te gaan voor je eerdere bestemming.
Ook goed.

Wat het ook zij, als je veerkrachtig bent kun je omgaan met onverwachte omwegen. Je biedt er geen weerstand tegen.

Accepteer wat er 'is'!

Accepteren wat er ‘is’ – veerkrachtig zijn – betekent niet passief in het leven staan. Het betekent o.a. dat je wat er gebeurt, helder en rustig bekijkt, ziet wat er op het moment is en zo goed als mogelijk realistisch met de situatie omgaat.

Voor mezelf ... geen idee welke kant mijn leven op dit moment opgaat! Het enige wat ik hoef te doen is loslaten waar ik geen controle over heb. Accepteren wat op dit moment ‘is’. Het niet erger maken dan het is. Vertrouwen hebben in mezelf én in het leven, in de wetenschap dat er ‘out there’ een leven op me wacht dat mijn stoutste dromen overtreft.

Wil jij ook meer veer- maar ook draagkracht ontwikkelen?

Je hoeft dit niet alleen te doen.
Je hoeft er ook niet zo lang over te doen zoals ik dat gedaan heb.
Laat je begeleiden!

Of ...

Volg mijn workshop Leren surfen op de golven van je leven waar ik je leer hoe ik veer-, draag- en daadkrachtig geworden ben.

Samen sterker
Samen sneller

Oh ja, ook dit nog. Houd rekening met het volgende ...

Veerkracht train je het best als alles goed gaat.

Liefs ♡

Milena

Met dank aan Lud Van den Bulck voor de prachtige en waardevolle metafoor.