Gedrag & Ingesleten gedragspatronen in het licht van de coronamaatregelen

01/12/2020 - 04:44

Een kleine stap in de goeie richting, kan de grootste stap zijn in je leven.

Geluk is ... je gedrag én je ingesleten gedragspatronen in het licht van de coronamaatregelen kritisch onder de loep nemen.

In welke mate hangt ons geluksgevoel samen met bepaalde gedragspatronen en gewoonten?

Even wat stof tot nadenken …

Een opmerkelijke constatering van het effect van de coronamaatregelen op ons gedrag én onze gedragspatronen:

Vaak treedt weerstand op om die patronen te doorbreken. Maar van de ene dag op de andere doen we massaal aan social distancing, wassen we zo goed als mogelijk onze handen, werken we zo veel mogelijk thuis. Als iedereen de urgentie voelt, als samenleving, overheid en bedrijfsleven massaal een gekozen aanpak omarmen, gaan we blijkbaar collectief om. – Mattias Desmet, klinisch psycholoog (Uit magazine Eos Wetenschap, Psyche & Brein)

Een voorbeeld

Hoe lang heeft het geduurd voordat er een wet kwam die roken op de werkvloer, in ziekenhuizen, in openbaar vervoer en op stations, … verbood? Een maatschappij sensibiliseren over de gevaren van roken. Hoe lang heeft het geduurd voordat mensen minder gingen roken of volledig stopten? Met kleine stapjes. Decennialang!

Corona slaagt erin dat ineens bepaalde vaste gewoontes in no time worden doorbroken.

Radicaal stoppen met handen schudden … laten we eerlijk zijn … als ze dit een jaar geleden tegen ons hadden verteld, hadden we het nooit geloofd.

In no time draagt iedereen een mondmasker.
In no time gebeuren afspraken en gesprekken met instanties online.
In no time schakelen we over naar thuisonderwijs.
In no time doen we boodschappen altijd mét winkelkar.
In no time doen of laten we dit of dat.

Even een bedenking hierbij ...

Los van het feit dat het moet, of dat we het doen uit angst, of om geen boete te krijgen, of om onze gezondheid te respecteren … wat de reden ook moge zijn, we doen het!

De meeste mensen vinden het breken met ongezonde eet-, drink-, of andere gewoonten, bijzonder moeilijk. Jij die dit leest misschien ook! Maar als het moet, omdat er bv een verbod op staat, of omdat we plotsklaps in het ziekenhuis belanden en we niet meer kunnen/mogen roken of ons dagelijks glaasje wijn op onze buik mogen schrijven, geen zakken chips of snoep meer bij de hand hebben, … dán kunnen we het wel, omdat het niet anders kan.

Hoe moeilijk is veranderen dan eigenlijk?

Is het écht zo moeilijk om te breken met welke ongezonde gewoonte of welk ongezond gedragspatroon dan ook?

Ik nodig je uit even stil te staan bij de woorden van Mattias Desmet en de aangehaalde voorbeelden. Als bepaalde gedragspatronen of ongezonde gewoonten jouw geluk in de weg (blijven) staan, neem dan hier en nu het besluit om gewoon te stoppen met dat wat jou ongelukkig maakt. Want als het moet, dan kan het, toch? Maak van je ‘moeten’ een willen!

The secret to change is to focus all your energy not on fighting the old but on building the new. – Socrates

Succes ermee.

Liefs ♡

Milena